מבחינה אסתטית, יש הרואים בגג שטוח מראה יותר ים-תיכוני, כדוגמת יוון. מצד שני יש הרואים בו מבנה יותר "קר" ובגג רעפים מראה יותר כפרי כמראה הגגות באירופה.
לעומתם יש טוענים שגגות הרעפים מצויים בשפע באירופה בגלל כמויות הגשם והשלג שיורדים שם. אולם בארץ כמו שלנו, צריכים בתים עם גגות שטוחים. על טעם וריח אין להתווכח.
בכל זאת, מה כן צריך לשים לב, ומה השיקולים המנחים שיש להביא בחשבון בעת התכנון של הבנייה?
יש אפשרות למקם על הגג את דוד השמש והמעבים (מנועים) של המזגנים או מערכות אחרות.
אם אתם מרצפים את הגג, ניתן לנצל את כל שטח הגג כמקום נוסף לישיבה, כמקום למשחק הילדים, כמקום לאירועים פרטיים ובקיצור – יש לכם שטח נוסף, חשוף לשמש, שתוכלו לנצל.
מצד שני, יש להביא בחשבון את נושא התחזוקה של הגגות. גג שטוח, המחופה ביריעות ביטומניות– דורש תחזוקה. על פי תקן ישראלי 1525, חלק 1–"ניהול תחזוקת בניינים: רכיבים וגימור – יש לבצע תחזוקה לגגות שטוחים בין אם הגג מרוצף ובין אם לא. להלן ציטוט של חלק מהפעולות הנדרשות לאחזקת הגגות השטוחים המופיעות בתקן.
בדיקת שלמות האיטום, לרבות המישקים וההעגלות (רולקות) שבהיקף הגג, בהיקף הקירות הבנויים על הגג ועל יד מתקנים המוצבים על הגג.
בדיקת המעקים, לרבות הכרכובים, לאיתור סדקים, כתמי רטיבות ועובש.
לפני עונת הגשמים – בדיקת שלמות המרזבים. ניקוי המרזבים ופתיחתם, בדיקת הכיסוי של פתחי הניקוז ברשתות מגן וניקוי הרשתות האלה, בדיקת השוקת שלמרגלות כל מרזב.
במשך כל השנה, שמירה על ניקיון הגג.
אחרי עונת הגשמים ולפני הקיץ: חידוש ההלבנה על הגג – בגגות לא מרוצפים.
מהסעיפים האמורים לעיל – רואים כי יש לתחזק את הגג. חובה להקפיד על ניקיונו לפחות פעם אחת בשנה, במיוחד לפני החורף, כדי למנוע בעיות רטיבות.
יש לי שכנים שיש להם מרפסת קטנה בג. בכל חורף הם גורפים כמויות גדולות של עלים שמגיעות למרפסת מהעץ שנמצא ברחוב. אם לא עושים את זה, המרזב שלהם נסתם בגלל הכמויות הגדולות של העלווה, והמרפסת מוצפת. היו בעבר מקרים שהמים במרפסת עלו עד 30 ס"מ מעל פני הריצוף. הם גילו את זה מאוחר מדי, כאשר המים עלו מעל לקצות האיטום וחדרו דרך הקירות אל תוך הבית.
הלקח שניתן ללמוד מזה הוא שאם יש סביבכם עצים שעשויים להיות גבוהים (על אף שכרגע הם צעירים), ובוודאי אם הבית שלכם במפלס נמוך יותר ממפלס הרחוב, והעלווה יכולה לעוף בקלות לגג שלכם, כדאי לוודא מידי פעם, במהלך החורף, שהמרזבים שלכם אינם סתומים.
בנוסף, במקרי קיצון כדאי לשקול להתקין יותר ממרזב אחד לגג הבית. בהוראות למתקני תברואה, בסעיף 7.4.4.1 כתוב כי: "מספר המוצאים של קולטי מי גשם, הדרוש לניקוז הגג, ייקבע על פי תכנון השיפועים של הגג, ואם שטחו של הגג המוטל המרבי גדול מ-150 מ"ר, יותקנו לפחות 2 מוצאים שקוטרם של כל אחד מהם לא יפחת מ-100 מ"מ והמחוברים כל אחד מהם לגישה נפרדת". ובמילים פשוטות יותר: על פי התקנות מספיק מרזב אחד לגג (ובמקרה של גג משופע – להיטל שלו) בגודל של עד 150 מ"ר. מעל קוטר זה, נדרשים שני מרזבים לניקוז הגג, שקוטרם יהיה לפחות 4" (צול) כל אחד. אולם במקרה המדובר, אם יהיו שני מרזבים, כשאחד ייסתם, השני עשוי למנוע הצפה – והיה המחנה הנשאר לפליטה.
על פי תקן 2752 חלק 1 "איטום מבנים מפני חדירת מים ולחות: כללי", סעיף 2.1.4: "בחלקי מבנה שבהם הגישה למערכת האיטום אינה חסומה על ידי מערכות אחרות, בכלל זה בגגות חשופים, הקְיָים (אורך החיים) המתוכנן יהיה 15 שנה לפחות".
כלומר, בהנחה שמערכת האיטום שלכם חשופה, היא אמורה להיות מתוכננת ל-10שנה. לאחר מכן תצטרכו לחדש אותה. בפועל, פעמים רבות, מערכת האיטום דורשת חידוש ותיקונים גם לאחר משך זמן קצר יותר.
לעומת זאת, אם מערכת האיטום שלכם אינה חשופה, מכיון שהגג שלכם מרוצף, מערכת האיטום אמורה להיות מתוכננת ל-25 שנה. שם: "בחלקי מבנה שבהם הגישה למערכת האיטום חסומה על ידי מערכות אחרות שהותקנו מעליה, ויש להסירן כדי לחשוף את מערכת האיטום (כגון גג מרוצף), הקְיָים המתוכנן יהיה 25 שנה לפחות".
המשמעות היא שלאחר 25 שנה, תצטרכו להרים את ריצוף הגג ולחדש את האיטום.
גגות שטוחים מבטון המחופים ביריעות– דורשים תחזוקה של מערכת האיטום. בנוסף, מערכת איטום חשופה אמורה להיות מתוכננת ל- 10 שנים בלבד. לאחר מכן, ולפעמים מוקדם יותר, יש לחדש אותה.
מה לגבי גגות רעפים? האם הם דורשים תחזוקה באותה מידה? ומה עוד כדאי לדעת על גגות? – על כך, בטורים הבאים.
בהצלחה.
סוף מעשה –בתכנון תחילה.
חברת לוזון – מומחים לאיתור נזילות מים | בדק בית | שמאות | עד מומחה מטעם ביהמ"ש